Someahdistus

Someahdistus

Moni asia ahistaa, mut täl hetkel mun päivää pilaa some. Jos et koe somee sulle ongelmaks, ni tää kirjotus sua tuskin kiinnostaa. Lisäks se täytyy heti alus sanoo, et nää on täysin omii ajatuksii, eikä näitä oo kohdistettu kenellekään. Se, miten sä elät sun elämää ei kuulu mulle, mut jos tää kirjotus kuitenki resonoi, ni seki on ok. Mulla myös yleisesti ottaen kaikki hyvin, ei tarvetta huoleen.

Huomasin tänää, et tein saman automatisoidun liikkeen; oli jotenki musertunu fiilis, otin kännykän taskusta, avasin IG:n - ei mitään erityisen kiinnostavaa. Suljin IGn ja avasin X:n - ei mitään erityisen kiinnostavaa. Suljin X:n ja avasin FBn - ei mitään erityisen kiinnostavaa (ja samoja storeja ku IGssä). 10min kulutettu ja mitä tästä sain? En mitään, mikä olisi mieltäni kohentanut tai piristänyt. Onneks havahduin tähän ennen TikTokkii (vaikka siel on välil ihan hauskoi meemui).

Reilu viis vuotta sit poistin koko IGn (ja snäpin), mut nyt halusin tulla aistimaa mun fiiliksii IGeestä. Halusin myös oppia lisää somemarkkinoinnista, jossa IGllä on hyvin tärkee rooli. No, nyt mun fiilikset on lähes samanlaiset ku reilu viis vuotta sitten. Miks annan muiden julkaisujen vaikuttaa muhun? Miksi vertailen itseäni muihin? Yleisesti en usko, että kukaan tekisi postauksia sen takia, että muut voisivat olla kateellisia hänelle.

Tunnen usein huonoa oloa siitä, etten ole yhtä menestynyt/vauras/lihaksikas/onnellinen kuin muut antavat somessa olettaa. Tiedän, ettei sillä oikeasti ole merkitystä muhun, jos joku puolituttuni on ostanut hienon uuden auton. Ei sen pitäisi olla minulta pois ja silti se saa minut tuntemaan epäonnistuneeksi. Tämä ei myöskään motivoi minua menemään uutta hienoa autoa kohti, sillä en tunne itseäni pinnalliseksi ihmiseksi. En sano, että sinun tulisi muuttaa postaus-tapojasi, vaan minun täytyy kasvaa ihmisenä (tai jotain muuta).

Joka kerta särähtää korvaan, kun joku sanoo, ettei välitä muiden mielipiteistä. Pakollakin sitä aina edes vähän sitä ajattelee. Uskon, että ihmiselle yksi tärkeimmistä asioista on hyväksytyksi tulemisen tunne. Tämä tietenkin liittyy todella vahvasti someen, sillä jokainen tykkäys luo tätä tunnetta.

Itseni vertailu muihin, sekä hyväksymisen tunnetta käsiteltiinkin jo. Tämä jälkimmäinen jäi mietityttämään. Kymmenen vuotta sitten somessa aktiivisesti koitin saada hyväksyntää ja nykyään en uskalla postata mitään, koska pelkään halveksuntaa. Yliajattelen helposti asioita ja jälkikäteen tajuan muiden olevan samanlaisessa oman elämän kuplassa, ilman että heitä kiinnostaisi 0.5 sekuntia pidempään minun toimeni.

Nyt kun aloitin kirjoittamaan tätä lukua, pupu meinasi tulla pöksyyn koko postauksen suhteen. "Mitä tää nyt draamailee? Jaajaa, mitä paskaa tääki nyt on? Kamoon kasva aikuiseksi. Jos et pysty somes olee, ni poista se." No, niin poistinki sillo 5 vuotta sitten. Ja ai että se tuntu hyvältä. Se myös muutti mua ihmisenä.

1. En vertaillu itseäni muihin, vaan keskityin suoraan muiden kanssa tapahtuviin kontakteihin. Puolituttujen menot eivät kiinnostaneet enää. Ja jos niitä puolituttuja näki, niin olipas kiva vaihtaa kuulumisia useamman vuoden ajalta.

2. En tuntenut Fomoa. En nähnyt, jos joku oli mennyt lomalle lämpöiseen. Hyvä sulle, mut ei mua kiinnosta. Miten voi missata jotain, jos ei ees tiedä mitä missaa? Toivottavasti jatkossakin opin tekemään juttuja, joista aidosti itse olen kiinnostunut.

3. Outoa, mutta kunnianhimoni laski huomattavasti. En enää jahdannut menestystä ja vaurautta, vaan "tyydyin" nauttimaan elämästä. Periaatteessa mulla on tällä hetkellä elämässä kaikki mitä tarvitsen onnelliseen elämään. Oon nyt lukenu ton yllä olevan lauseen useaan kertaan, enkä pääse yli siitä. Hitto, miks menisin jotain muuta kohti, ku onnellista elämää.

Okei, nyt on taas hyvä fiilis. Nyt on ehkä hyvä kokeilla somen käytön välimuotoa. Poistin siis IGn, Xn ja FBn pikakuvakkeet kännykästä, et en pääse sinne helposti. Samasta syystä säilytän mun herkkui lukollises laatikos kaapin päällä; ne saa, jos haluaa, mut ne on vaikeammin tavoitettavissa.

Postailet sit auton kuvia tai et, oot miettiny samoi asioit ku mäki tai muuten vaa selailet somee ajan kuluks, ni toivon et miettisit sun somen käyttöö ees hetken. Onks siitä sulle tai sun ympäril oleville ihmisille haittaa? Tai toisinpäin ajateltuna, onks siit hyötyy? No, ainaki voin suositella pientä taukoo somesta, et vaikka poistaa sovelluksen hetkeks. Ainaki omast mielest se tekee hyvää. Kiitos, kun luit tänne asti, mä toivon sulle kaikkee hyvää.

Takaisin blogiin